SaferVPN Review

SaferVPN: voor veilig en anoniem internetten

SaferVPN is een in Israël gevestigde VPN-provider met een netwerk van ruim vierhonderd servers verdeeld over meer dan dertig verschillende landen. Deze VPN-provider is ideaal voor iedereen die een VPN zoekt om beschermd te worden tegen hackers en andere internetcriminelen. Daarnaast biedt de VPN-provider in hoge mate een anonieme internetervaring, met handige functies zoals de Kill Switch en Automatic WiFi Security die voorkomen dat je onbedoeld alsnog je identiteit prijsgeeft. Deze en andere functionaliteiten en kenmerken van SaferVPN zijn aan een test onderworpen.

Veiligheid en privacy

De twee belangrijkste redenen om voor een VPN te kiezen, zijn meer online privacy en veiligheid. Drie belangrijke factoren hiervoor zijn de gebruikte versleuteling, de aangeboden protocols en het wel of niet vastleggen van logs. Voor de versleuteling gebruikt SaferVPN een 256-bit encryptiesleutel. Dit is de hoogste standaard voor VPN-providers. SaferVPN biedt voorts verschillende protocols aan. Gebruikers kunnen zodoende zelf kiezen welke balans tussen prestaties en veiligheid zij wensen. Voor wie veiligheid en anonimiteit de absolute prioriteit zijn, wordt OpenVPN als de te gebruiken protocol aangeraden. Tot slot, blijkt uit de privacy policy van SaferVPN dat de VPN-provider geen data bijhoudt over je internetverkeer, zoals bijvoorbeeld welke websites je bezoekt. Wél worden andere klantgegevens bewaard, waaronder je IP-adres en het IP-adres van de server die je tijdens je sessie hebt gebruikt. Voor de volle honderd procent log-vrij is de VPN-provider dus niet.

Servernetwerk en snelheden

SaferVPN kent servers op alle zes de continenten. Naast tal van servers in de Verenigde Staten en Europa (waaronder Nederland) heeft SaferVPN ook servers in minder gebruikelijkere landen zoals Thailand, Singapore en Brazilië. In totaal, biedt SaferVPN toegang tot meer dan vierhonderd servers in ruim dertig landen. Al deze servers zijn volledig in eigen beheer van de VPN-provider. Bovendien scoren de servers van SaferVPN goed bij snelheidstests. De uploadsnelheden nemen zelfs nauwelijks af wanneer SaferVPN wordt ingeschakeld. Dit terwijl bij de meeste andere VPN-providers uploadsnelheden juist aanzienlijk afnemen. De downloadsnelheden nemen bij het inschakelen van SaferVPN wel af met ongeveer een kwart, maar bij elke redelijke internetverbinding resteert dan een downloadsnelheid die nog steeds meer dan voldoende is om bijvoorbeeld op prettige wijze films of series te streamen op Netflix.

 

Functionaliteiten

SaferVPN biedt alle functionaliteiten voor een veilig internet. Oorspronkelijk was er (terechte) kritiek op deze VPN-provider vanwege het ontbreken van een Kill Switch, maar inmiddels is ook deze functie toegevoegd en in februari 2017 zelfs helemaal vernieuwd en verbeterd om zo nog beter de anonimiteit van klanten te kunnen garanderen. Een Kill Switch is een technisch snufje dat automatisch je internetverbinding verbreekt wanneer de VPN-verbinding verloren gaat. Dit laatste wil zelfs bij een stabiele VPN-service soms gebeuren, waarna je werkelijke IP-adres wordt onthuld indien je internetverbinding niet op tijd wordt verbroken. Om écht altijd anoniem te zijn, is een Kill Switch dus een must, zodat SaferVPN er goed aan heeft gedaan om deze functionaliteit aan haar VPN-services toe te voegen. Een andere manier waarop je onbedoeld alsnog je anonimiteit kunt verliezen, is door te vergeten om je VPN-service aan te zetten alvorens je verbinding maakt met het internet. Om dit te voorkomen, heeft SaferVPN een zogeheten ‘Automatic WiFi Security’-functionaliteit toegevoegd. Deze functie is belangrijk aangezien veel telefoons en laptops zo zijn ingesteld dat zij automatisch verbinding maken met elk beschikbaar WiFi-netwerk. Automatic WiFi Security zorgt ervoor dat alvorens een verbinding wordt aangegaan met een onveilig, openbaar WiFi-netwerk eerst automatisch de VPN-service wordt ingeschakeld. Een minpunt is dat het gebruik van torrents bij SaferVPN niet is toegestaan. Hier staat tegenover dat SaferVPN één van de weinige VPN-providers is die nog tal van VPN-servers biedt die niet door Netflix zijn geblokkeerd.

 

Abonnementen en prijzen

SaferVPN kent drie verschillende abonnementen. Elk abonnement geeft onbegrensde toegang tot alle servers en mogelijkheden van deze VPN-provider. SaferVPN kent dus geen bandbreedtebeperking noch neemt de internetsnelheid af bij veelvuldig gebruik van de VPN-service. Het enige verschil tussen de verschillende abonnementen is de contractsduur en de prijs. Hierbij geldt dat relatief lage maandkosten horen bij een langere contractsduur. Een abonnement van één maand kost bijvoorbeeld € 8,49. Kies je daarentegen voor een jaarabonnement, dan betaal je € 67,91, wat neerkomt op € 5,66 per maand. Nóg lagere maandkosten heb je bij een contractsduur van twee jaar. In dit geval betaal je € 79,22, oftewel € 3,30 per maand. Betalen voor een VPN-abonnement kan bij SaferVPN op tal van manieren, waaronder met Paypal, BitCoins of één van de bekende creditcards. Bij elk abonnement komt voorts een geld-terug-garantie met een termijn van veertien dagen. Bovendien kan SaferVPN in een gratis testperiode van vierentwintig uur eerst geheel vrijblijvend worden uitgeprobeerd.

Gebruiksgemak en klantenservice

Voor een abonnement op SaferVPN is alleen een functionerend e-mailadres vereist. Andere gegevens over jezelf hoef je dus niet te delen met de VPN-provider. Wil je volledig anoniem zijn, ook voor SaferVPN? Betaal dan met BitCoins. Om SaferVPN te gebruiken, moet je allereerst hun software installeren. SaferVPN heeft programma’s voor Windows, maar ook voor andere populaire besturingssystemen zoals macOS, iOS en Android. In het programma zijn alle servers op locatie (land) gecategoriseerd. Om je te helpen om snel de server te vinden die je zoekt, zie je welke VPN-servers aan jou worden aanbevolen. Bovendien kan je zelf servers aan je favorieten toevoegen, zodat deze servers bovenaan in de serverlijst komen te staan. Ook het kiezen van een netwerkprotocol gaat eenvoudig. Mocht je toch vragen hebben, dan biedt SaferVPN een 24/7 bereikbare klantenservice. Contact opnemen met de klantenservice kan per contactformulier of live chat.

Eindoordeel over SaferVPN

SaferVPN heeft zich de kritiek op het ontbreken van enkele functionaliteiten, zoals de Killer Switch, aangetrokken en haar VPN-services grondig bijgewerkt. Als gevolg kent deze VPN-provider thans een compleet aanbod van alle benodigdheden voor een geheel veilige en anonieme internetervaring. De VPN-provider is minder geschikt voor wie de grenzen van de internetvrijheid wil opzoeken door torrentwebsites of Pirate Bay te gebruiken, maar daarentegen een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar uitstekende bescherming tegen de potentiële gevaren van het internet.

Gebruiksvriendelijkheid 95 punten
Server lokaties 95 punten
Snelheid 95 punten
Privacy 90 punten
Klantenservice 90 punten
TOTAAL: 93/100 punten